Sammanfattning: FRA årsrapport för 2020

Monday, March 15, 2021

UnderrättelserSammanfattningFRA

Christoffer Strömblad

Entusiastisk Jedi inom Cybersäkerhet
2 minuter att läsa.

FRA publicerade den 15 mars 2021 sin årsrapport för 2020. Jag har läst, och försökt hitta vad FRA skriver som berör cyberområdet, här kommer en kortare sammanställning.

Nyckelinsikter

  • Cyberdomänen används av flera länder (Ryssland, Kina m.fl) för att främja sina repsektive länders nationella strategiska målsättningar.
  • Framtidens slagfält är cyber och allt går att hacka; och eftersom allt går att hacka behöver vi ett cyberförsvar som skyddar den nationella terriotorialgränsen.
  • Användningen av TDV ökar och ger ett skydd som få andra kan ge.

Anteckningar

Här kommer några anteckningar från rapporten.

Vilka angrips?

Medicinska forskningsmiljöer angrips i syfte av att vinna kunskap om metoder och resultat.

Samhället är fortsatt känslig för cyberangrepp och kommer vara så under lång tid framöver.

Vem och vad?

Cyberattacker är idag delar av de samordnade och systematiska försöken från främmande makt att angripa Sveriges politiska styre, militära handlingsfrihet samtidigt som intrdustrispionage hotar att skada frihandeln och vår ekonomiska konkurrenskraft.

“Under året har det skett flera uppmärksammade incidenter där data från företag och sjukvårdsinstitutioner stulits och spridits eller använts i utpressningssyfte. Det visar att cybersäkerhet är viktig överallt, och det handlar om alla svenskars integritet. I dagens globaliserade värld kan händelser på andra sidan jorden få konsekvenser även för Sverige. Cyberangrepp känner inga avstånd.

Hybridhoten ökar och många länder utvecklar och använder metoder som kombinerar militära med icke-militära åtgärder för att uppnå sina målsättningar.

Ryssland och Kina använder hela spektrat av sina samhällsresurser för att nå sina mål.

Allting går att hacka sig in i, och för detta krävs ett, ur ett nationellt perspektiv, cyberförsvar som kan skydda den digitala territorialgränsen.

UnderrättelserSammanfattningFRA

Christoffer Strömblad

Entusiastisk Jedi inom Cybersäkerhet

Har du läst dom här?

Strukturera hotinformation i cyberdomänen med OpenCTI

Sammanfattning: Dragos ICS Cybersecurity Year in Review 2020